Barion Pixel

Bátran állíthatjuk, hogy az idei év egyik legnépszerűbb műköröm díszítési technikája a vizesbázisú acrylfestés. Néhány kísérletező kedvű műkörmöst kivéve szinte alig alkalmaztuk még ezt a végtelen lehetőségeket rejtő technikát. Mindössze ecset, festék és cseppnyi víz szükséges a legújabb műkörmös design-hoz. Nem túl drága, színei keverhetők és a klasszicista motívumoktól a naiv festői ecsetvonásokig szinte minden belefér a dekorálási stílusokba.

Akril festésSosem hittük, hogy a kétféle színű körömlakkos dekorálás merészségétől alig egy évtized után eljutunk a színek világának teljes kavalkádjáig. Az őszi köröm-deko trend azonban máris érezteti hatását a női kezeken. Körömről-körömre csodás víz alatti világ, fekete rózsák, hatalmas lepkeszárnyak és finom csigavonalak köszönnek vissza ránk. De miből is készül a kifejezetten igényes, vagy néha művészien elnagyolt műalkotás? Egy új anyaggal bővült a műkörmösök, köröm-művészek dekorációs kelléktára: a vizes bázisú acryl festékkel, s egyre vékonyabb és vékonyabb ecsetekkel.

Mintha csak Monet műtermében lennénk, úgy szaporodnak a színes porokat leiskolázó módon a különféle vastagságú ecsetek és a festék keverő paletták. Előkerülnek az ecsettálak, s az ihletet adó orosz köröm művészek lassan sárgulhatnak is irigységükben. Mert mi, magyar körmös csajok ebben is hamarosan lesöpörjük a világot – a siker szinte borítékolt.
Apropo, orosz körmösök……

Akril festésTény, hogy ők kicsit korábban kezdték a gyakorlást az acryl festékekkel, mint mi, hisz’ gondoljunk csak a (picit talán giccses) Matrjoska babákra – azok piros orcácskájukra is bizony mind acryl festékkel készült a mosoly! Keleti kolléganőink hamar felismerték, hogy a szinte mindent telepingálható acryl festékkel miért ne mázolnák teli a honi bárisnyák hosszú, (és méregdrága) stiletto körmeit? Azért így magunk közt legyen szólva, tény, hogy egynémely műköröm építő mára tökélyre, mondhatni művészire fejlesztette az acryl festés – vagy ahogy ők mondják, a “ruchnaya rospis” metodikáját – felküzdve magukat ezzel az orosz elit pénztárcájának és ízlésének közelébe.

A színek karneválja azonban hamarosan megmutatja násztáncát a magyar műkörmösök ecsetjén is. Eleinte az egymástól (el)lesett vonások bátorodnak, majd profi oktatók keze nyomán születnek a csodálatosabbnál csodálatosabb képek, absztraht indák és fokozhatatlannak tűnő gyönyörű motívumok.
A technikai tudást alig igénylő festés csak a fantáziátlan körmösöket készteti helyben topogásra, a bátrak már most is sorra repítik ki a kezük alól a mesterműveket.